04/04/2014

Fruit&nut loaves



Keď nemáte doma chlebík, tak si ho jednoducho upečte :) 
Dlho som pátrala po recepte, kde netreba cesto nechávať kysnúť hodiny a hodiny, niekedy aj dni... A jedného krásneho dňa, otvorím časopis a ó lala, chlebík, ktorý je zachvíľočku hotový. Hneď som musela vyskúšať a je strašne fájn. 
Budem super a podelím sa o recept.

English
When missing a bread at home at the minute, You can easily bake it :)
I searched for a recipe where's no need to leave the dough to rise for hours and hours (or one day) a long time. 
Once, in one magic day I opened the magazine and oh la la, easy bread, which one is done ,,in the minute,, 
Immediately I had to try it and is really fine.




Recipe

For bread dough
  • 2 teaspoons dried yeast
  • 1/2 teaspoon caster sugar
  • 1 tablespoon vegetable or olive oil
  • 450g plain white bread flour, sifted
  • 1 1/2 salt
Combine the yeast, sugar and oil with 250ml warm water in a mixing bowl. Fill a sink with warm water and stand the bowl in tje water for 10 minutes until the mixture is frothy.
Add the flour and salt into a large bowl. Make a well in the centre and stir in the yeast mixture, untill a dough forms. Turn out onto a floured work surface and knead for 10 minutes or until smooth and elastic. Place into an oiled bowl, cover with cling film and stand the bowl in warm water for 45 minutes or until the dough doubles in size. Punch the dough down, transfer to the surface and knead for 3 minutes or until smooth.

For loaves
  • 100g walnuts, roughly chopped
  • 100g sultanas
  • 1 egg beaten
  • 1 tablespoon sunflower seeds
Dust two baking trays with flour.knead the walnuts and sultanas into the dough on a floured surface. Divide the dough in half and shape each portion into a round. Place on the prepared trays. Brush with egg, then sprinkle with the sunflower seeds. Cover loosely with cling film and leave for 30 minutes to prove.
Preheat the oven to 220°C and bake the bread for 20 minutes. 
Reduce the heat to 180°C and bake for 20 minutes or until the loaves are golden and sound hollow when lightly tapped. Transfer to wire racks to cool slightly. Serve♥

 
Recept:

Cesto
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky kr. cukru
  • 1 pol. lyžica rastlinného, alebo olivového oleja
  • 450g múky. V tomto prípade by som volila špaldovú
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
Do 250ml teplej vody pridajte droždie, cukor a olej a premiešajte.
Droždie najlepšie pracuje v teple, tak ak nemáte teplé miesto, napustite si umývadlo teplou vodou a vložte tam nádobku s droždím a počkajte, kým sa nevytvorí kvások.
Do väčšej misy si nasypte múku a soľ a ak už je hotový kvások, nalejte do stredu a premiešajte. Cesto treba miesiť dlho predlho, kým vám ruka neodpadne (ok, zo 10 minút). Cesto bude hladké, elastické a nadýchané.
Prehodte si cesto do vyolejovanej misy, šupnite do umývadla s horúcou vodou a nechajte kysnúť cca 45 minút, alebo pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem.
Potom cesto ešte raz premieste.

Pre chlebíky

  • 100g vlašských naVekaných orechov
  • 100g sušených hrozienok
  • 1 vajíčko
  • 1 lyžička slnečnicových semiačok


Pripravte si 2 plechy a vysypte ich múkou. Do cesta nasypte orechy a hrozienka a poriadne premieste. Na pomúčenej doske cesto rozrežte na 2 rovnaké časti, vytvarujte bochníky a prehodte na plech.
Potrite vajíčkom a posypte slnečnicoými jadierkami.
Potom nechajte ešte prekysnúť zo 30 minút.
Predhrejte si rúru na 220°C a pečte 20 minút. Po 20tich minútach znížte na 180°C a dopečte cca dalších 20 minút, pokiaľ nebudú chlebíky zlaté a voňavé :)
Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Hotovo !

sorry for my English, it's just an improvisation
                                                                       Inspired by Eatin









No comments:

Post a Comment