30/08/2014

Chocolate is love





Čokoláda je láska a v tomo koláči, alebo lepšie povedané tortičke, je lásky až až...

Chocolate is love. And into this cake, is lots of love...

for the recipe scroll down


  čo budeme potrebovať:
  • kakao
  • 25g granka, alebo iného osladeného kakaa
  • 200g hladkej múky
  • 1pl prášku do pečiva
  • 1pl sódy bikarbóny
  • štipku morskej soli
  • 175g masla (nesoleného), nakrájaného na menšie kúsky
  • 100g hnedého cukru
  • 100g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 75 ml mlieka zmiešaného so 75ml bieleho jogurtu
  • 50g nastrúhanej čokolády
Na plnku a polevu
  • 1x čokoládová poleva - recept nižšie


Predhrejte rúru na 180°C. Kakao a granko dajte do malej misky. Pridajte 50 ml čerstvo prevarenej vody, vymiešajte do pasty a dajte bokom. Múku, prášok do pečiva, sódu a soľ nasypte spolu do misy a odložte bokom. 



Vo veľkej mise, s použitím buď varešky alebo ručného elektrického šľahača, vymiešajte maslo do krému. Pridajte cukor a kakaovú hmotu. Pokračujte pokiaľ bude zmes ľahká a krémová. Pridajte vajíčka a trošku múky. Potom prysypte zostávajúcu múku spolu s mliekom a jogurtom, krôčik po krôčiku -suché, mokré, suché, mokré, kým nebudete mať jemnú a krémovú zmes. 

Zmes rovnomerne nalejte do pripravenej formy. A pečieme v cca 45-50 min. Pre tortu v 23cm forme okolo 35-40 min.

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA A PLNKA

  • 150g čokolády, rozdrvenej na malé kúsky 
  • 75g nesoleného masla, nakrájaného na kocky 
  • 2 lyžice mlieka 
  • 3 vaječné žĺtky 
  • 150g preosiateho práškového cukru

Čokoládu, maslo a mlieko vložte do stredne veľkej žiaruvzdornej misky. Roztopte tak, aby bola zmes teplá, nie horúca. Keď sa začne zmes topiť, odstavte z ohňa a vymiešajte dohladka. Pridajte žĺtky, jeden po druhom, pokiaľ sa dobre neskombinujú. Potom pridajte cukor, a miešajte dovtedy, až nebudete mať hustú a hladkú konzistenciu. Použite podľa potreby.


Po upečení nechajte dobre vychladnúť. Až po vychladnutí prerežte na polovicu. Na spodný diel nalejte polovicu z čokoládovej polevy a spojte vrchným dielom. Na vrch torty nalejte zvyšnú časť čokoládovej polevy, posypte nastrúhanou čokoládou a dajte ztuhnúť do chladničky.
Podávajte len tak s kafíčkom, alebo šľahačkou :)





what we need:
  • cocoa powder
  • 25g drinking chocolate powder
  • 200g plain flour
  • 1tsb baking powder
  • 1tsb bicarbonate of soda
  • Good pinch of sea salt
  • 175 g unsalted butter, cut into small pieces and softened
  • 100 g light soft brown sugar
  • 100 g caster sugar
  • 4 eggs
  • 75 ml whole milk mixed with 75 ml plain yoghurt
  • 50g chocolate, finely grated
For the filling and topping

  • 1x quantity Chocolate fudge icing

Preheat the oven to 180C/gas mark 4. Put the cocoa powder and drinking chocolate into a small bowl. Add 50 ml freshly boiled water, mix to a paste and set aside. Sift the flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt together and set aside.

In a large bowl, using either a wooden spoon or a hand-held electric whisk, beat the butter to a cream. Add both the sugar and cocoa paste. Continue beating untill light and very creamy. Add the eggs one at time, adding 1tbsp of the flour with each and beating thoroughly before adding the next. Then fold in the remaining flour with the mixed milk and yoghurt little by little -dry, wet, dry, wet-until you have a very soft, creamy mixture.

Spoon the mixture into the prepared tin, spreading it out lightly and evenly with the back of the spoon. Bake in the oven ,alloving 45-50 min. For a cake in a 23 cm tin and 35-40 min. For cakes 20 cm deep sandwich tins.

Leave the cake in the tin for 20 min. before turning out and placing on a wire rack to cool completely.
When cold, cut the cake into 2 . sandwich the layers together with the chocolate fudge icing, saving sufficient to smoother over the top. Finish the top with a sprinkling of grated chocolate. This cake will keep for 5-6 days in an airtight tin.



CHOCOLATE FUDGE ICING
  • 150g plain or semi-sweet chocolate, broken into small pieces
  • 75g uns. butter, diced
  • 2 tbsp milk
  • 3 eggs yolks
  • 150 g icing sugar, sifted
Put the chocolate, butter and milk into a medium heatproof bowl. Place over a pan of just-simmering water until the chocolate and butter have melted- the mixture should be warm, but ot hot. Remove from the heat and beat until smooth. Add the egg yolks, one at a time, beating until well combined. Add the sugar, a third at a time, beating o a thick, smooth spreading consistency. Use as required.


No comments:

Post a Comment