06/08/2014

Salted caramel sauce



Tento recept už mám dlhé mesiace ,,odložený,, na Pintereste. A konečne som sa odhodlala vyskúšať :)
Jedenkrát som tento supiš pupiš karamel spálila a jeden krát som si popálila ruku. Ale aj tak. Výsledok je na nezapaltenie. Fakticky, fakt.

I pinned this recipe on Pinterest a few months ago. Finally, I decided to try it :) 
Once I leave the Caramel burned off and once I burned my hand. But anyway. The result is amazing. Really, trully :)

For the recipe scroll down



čo budeme potrebovať:
  • 2 hrn. kryštálového cukru
  • 12 pol. lyžíc nesoleného masla
  • 1 hrn. 48% šľahačkovej smotany. Neviem, či je taká na Slovensku. Ak nenájdete, tak aspoň 36%.
  • 1 pol. lyžica kvalitnej morskej soli
Na začiatok nasypte cukor do stredne veľkého hrnca. Najlepšie s rúčkou a na strednom ohni začnite topiť cukor. Keď sa začne cukor topiť, začnite ho miešať metličkou. Pokračujte, pokiaľ nie je úplne roztopený. Ok. Teraz. V anglickom recepte je písané, že sa má miešať ďalej, pokiaľ nechytí tmavú, karamelovú farbu. Ale pri prvom pokuse som ho týmto spálila do čierna a veeeeľmi ťažko som umyla hrniec. Tak, v tejto fáze, keď už máte cukor roztopený, dajte hrniec bokom, vypnite sporák a po častiach do cukru primiešavajte maslo. Ak je maslo roztopené, pomalinky vlejte smotanu a poriadne vymiešajte, pokiaľ karamel nedosiahne krásnu hladkú konzistenciu. Hrniec si môžte premiestniť na teplú platničku.
Ak ste toto zvládli, už iba prisypte morskú soľ a zľahka premiešajte.
Karamel prelejte do väčšej nádoby. Neviem presne odhadnúť množstvo vzniknutého karamelu, ale cca 3,5 dcl. Nechajte vychladnúť v otvorenej nádobe a keď je karamel vychladnutý, premiestnite do chladničky.
V chladničke by mal vydržať zhruba mesiac.

Je výborný ako poleva na koláče, plnky do koláčov,na zmrzku, cookies, alebo len tak na raňajky na ovsenú kašu :) 



What we need:
  • 2 cups granulated sugar
  • 12 tbs unsalted butter, at room temeperature, cut into pieces
  • 1 cup double cream, at room temeperature
  • 1 tbs good quality sea salt flakes

To begin, heat the sugar over medium high-heat in the bottom of a heavy 2-3 quart saucepan. When the sugar starts to melt, start whisking the sugar. The sugar will clump up, but keep whisking. It will continue to melt. When the sugar is melted, stop whisking. You can swirl the pan to move the sugar around.
Continue cooking the sugar until it reaches a deep amber color. Make sure you watch the pan very closely. This is here it easy burn the caramel. (my situation of burned caramel)...
Asoon as the sugar reaches the dark amber color, carefuly add the butter. Whisk until butter is melted. If the sugar getstuck to the whisk, you can switch to a wooden spoon.
Remove the pan from the heat and slowly pour in the double cream. Whisk until cream is incorporated and caramel ismooth. Whisk in the good quality sea salt flakes.
Let the caramel sauce cool for about 10 minutes in the pan. Pour the caramel into a large jar and cool to room temperature. Put the salted caramel sauce in the refrigerator. 
store in the refrigerator for about a month.

The best salted caramel sauce. It's great for drizzled over ice cream, cakes, cookies, cupcakes and anything else you can think of :)



No comments:

Post a Comment