03/10/2014

Fresh Summer cake


Predstavujem Vám tento namakaný, letný koláč. Ja viem, že leto je už dávno fuč, ale prečo si ho nepripomenúť aspoň šťavnatým a chutným koláčom ?

I would like present to you recipe of this very yummy summer cake. Summer is definitely gone. I know I know. But why can we not a remember it with thijuicy and tasty cake?

for the recipe scroll down



čo budeme potrebovať:
  • 225 g hladkej múky
  • prášok do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 225 g masla (nesoleného)
  • 4 vajíčka
  • 1 pomaranč (kôru aj šťavu)
  • hrsť čerstvej mäty nasekanej na jemno
na dekoráciu
  • černice, alebo jahody
  • práškový cukor na posypanie
  • listy z mäty
sendvičovú formu na pečenie

Predhrejte rúru na 180. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor kým nebude ľahké a nadýchané. Potom pridajte vajíčka, a šľahajte ďalej. Keď budete mať hladkú a dosť mokrú :)zmes, pridajte múku s práškom do pečiva a znova prešľahajte. Nakoniec do cesta pridajte kôru z pomaranča a nasekanú mätu, poriadne premiešajte a cesto vylejte do vymastenej formy.
No a už len pečte zo 40 až 50 minút. Radšej prekontrolujte špajdlou, ak ju vytiahnete suchú, koláč je ready :)
Ihneď po vytiahnutí z rúry koláč popichajte špajdlou a polejte ho so šťavou z pomaranča.
Nechajte poriadne vychladnúť.
Vychladnutý koláčik ozdobte černicami, alebo jahodami, mätovými lístočkami a posypte práškovým cukrom. 
Ta dá. Jednoduché. Nie? :)






what we need:


  • 225g unsalted butter
  • 200g caster sugar
  • 4 eggs, beaten
  • 225g self-raising flour
  • Finely grated zest and freshly squeezed juice of 1 orange
  • Handful of fresh mint, finely chopped

To decorate:
  • 100g blackberries, sliced
  • Few fresh mint sprigs
  • icing sugar
loaf pan, greased

Preheat the oven to 180ºC/gas mark 4. In a mixing bowl cream together the butter and sugar until light and fluffy. Add the beaten eggs a little at a time, folding through thoroughly between each addition.
Sift the flour over the mixture and gently stir to a smooth consistency, then stir in the orange zest and the chopped mint. Pop in the preheated oven to bake for about 40 to 50 minutes. 
Once your cake is baked (you can check by inserting a skewer into the middle of the cake – if it comes out clean, then it’s ready), run a knife around the edge of the pan to loosen it, then turn it out onto a wire rack. Using a skewer, prick all over the top of the cake, then slowly and very carefully pour the juice of orange over the cake. You will need to allow the liquid to slowly absorb, so have patience and add a little at a time, then leave the cake to cool completely. Once cool, decorate the cake with blackberry slices and sprigs of mint.
That is it. Easy. Isnt it?



No comments:

Post a Comment